Polkupyörän ketjun voitelu ja säätö

Polkupyörän ketjun voitelu ja säätö

Pyörän ketju on yksi tärkeimmistä voimansiirron osista, ja sen kunnollinen huolto on avain moitteettomaan ajokokemukseen sekä ketjun ja rataspakan pitkäikäisyyteen. Tässä artikkelissa käsittelemme askel askeleelta, miten voit huoltaa ja voidella pyörän ketjun oikein.

Puhdistus

Ennen kuin aloitat ketjun huollon, varmista, että pyörä on tuettu ja että ketju on puhdas. Puhdista ketju huolellisesti liasta ja vanhasta voiteluaineesta käyttäen ketjun puhdistusainetta/rasvanpoistoainetta ja harjaa (esimerkiksi hammasharjaa). Pyyhi ketju kuivaksi ja varmista, että se on täysin kuiva ennen voitelun aloittamista.

Voitelu

Kun ketju on puhdas, on aika lisätä uutta voiteluainetta. Valitse laadukas ketjun voiteluaine kelin mukaan. Mikäli tiedossa on märässä ja mutaisessa maastossa ajo, kannattaa valita märän kelin ketjuvoide (wet lube). Mikäli tiedossa on ajoa kuivissa olosuhteissa kannattaa taas valita kuivan kelin ketjuvoide (dry lube). Märän kelin voide on vedenpitävämpää ja kestää pidempää, mutta kerää helposti likaa ja pölyä kuivissa olosuhteissa. Kuivan kelin voide kuluu nopeammin ja on vaihdettava useammin, mutta kerää taas vähemmän likaa ja pölyä.

Voidellessasi ketjua, kiinnitä huomiota siihen, että saat voidetta menemään ketjun niveliin, eikä vaan pinnalle. Pieni tippa jokaisen nivelen päälle, minkä jälkeen pyyhitään ylimääräinen voide pois.

Kiristys

Kun ketju on voideltu, varmista sen jännitys. Ketjun tulisi olla riittävän kireä, jotta se ei roiku löysänä, mutta ei myöskään niin kireä, että se aiheuttaa ylimääräistä kitkaa tai kulumista. Säädä tarvittaessa ketjun jännitystä ketjunjännittimillä tai vaihtajan avulla. 1-, 3- ja 7 vaihteisissa pyörissä ketjun kireys kuuluisi säätää siten, että ketju taipuu 10-12mm.

Seuraavaksi tarkista ketjun kunto säännöllisesti. Katso, että ketju ei ole venynyt tai kulunut, ja tarkista, että ketjun nivelissä ei ole liiallista kulumaa. Ketjun venymisen voit tarkistaa joko ketjumittarilla tai työntömitalla. Tarvittaessa vaihda ketju uuteen estääksesi mahdolliset ongelmat ja varmistaaksesi moitteettoman voimansiirron.

Näiden ohjeiden avulla voit pitää pyöräsi ketjun kunnossa ja varmistaa sujuvan ja tehokkaan ajokokemuksen pitkään. Säännöllinen ketjun huolto ja voitelu ovat avain pyöräsi suorituskyvyn ja kestävyyden ylläpitämiseen.

Scroll to Top